Pukulan

Pukulan wordt door velen beschouwd als één van de hardste Indonesische vechtkunsten. Binnen de verschillende stijlen van de Pencak Silat, prefereren zijn spelers om Pukulan als kunst op zich zelf te beschouwen:

Pukulan is Pukulan

Pukulan, in al zijn verschillende facetten, is Sundanees (West-Java), het spel van Pak Flohr is dan ook overgebracht door een eerdere generatie leraren vanuit West Java naar Soerabaya (Oost Java). Alwaar Pak Flohr op 17 jarige leeftijd geïntroduceerd werd in het Pukulan van Pak M.A. Hussein.

Pukulan werd vaak gespeeld door de “Indo’s” (half Indonesisch, half West Europeaans) vaak gehaat door de lokale Indonesische bevolking, gebruikt door de Nederlandse overheersers en daardoor gedwongen om manieren te ontdekken om zichzelf te verdedigen.


Sommige Pencak Silat stijlen gebruiken vaak de naam "Pukulan" als toevoeging in hun stijlnaam omdat zij ook verschillende slagen of slagcombinaties in hun spel hebben. Terwijl andere pencak silat beoefenaars beweren dat zij Pukulan spelen. Op deze manier proberen zij om de bekendheid en reputatie van Pukulan te verwerven terwijl sommigen dit eenvoudig doen bij gebrek aan kennis. Deze kwestie geeft verwarring. We moeten diegenen scheiden die de term Pukulan gebruiken van diegenen die echt de kunst van het Pukulan spelen.

Pukulan word gespeeld op de oude manier, constant, hard, en verborgen voor het publiek en de menigte. Zijn spelers trainen thuis, in de huiskamer, tuin of op zoldertjes.

Ver van buitenstanders af, op die paar mensen die worden uitgekozen als hun leerlingen of trainingspartners. Zij houden niet van bekendheid in tijdschriften, trainen geen grote groepen, en zoeken geen roem in martial arts. Vaak werd de kennis van de Pukulan alleen doorgegeven aan familie en vrienden en nooit getoond aan de buitenwereld.

Eerst en vooral... Pukulan is geen manier om geld te verdienen.

Pukulan is geen sport, een hobby, iets in de extra tijd in een gymzaal doen. Pukulan is een levensstijl. Niet geboren om, in competities te vechten. Het heeft geen regels met uitzondering van die van Adat: gedragsregels onder zijn spelers.

De training in Pukulan is niet voor iedereen: hard en realistisch. Zijn spelers leven Pukulan, ademen Pukulan, eten Pukulan. Op de eerste plaats komt Pukulan, vervolgens Pukulan, en dan pas de rest. Een van hun uitspraken is:

U kiest geen Pukulan, Pukulan kiest u

Verandering in stijl

Deze pukulan stijl van Pa Flohr wordt niet langer in het openbaar getraind, echter we trainen wel in een openbare school Pukulan Pentjak Silat Bukti Negara. Klik hier  voor meer informatie.